De Oliebollenbakdag

Door Hans Beelen

Een dagje Oliebollen bakken moet kunnen, dacht ik in november toen ik “ja” had gezegd. Ja, ja…

  • Hoeveel bestellingen verwachten we?
  • Is er voldoende hulp?
  • Weten we genoeg van baktijden?
  • Doen die frituurpannen het?
  • Toch nog maar even schoonmaken en testen…
  • Hebben we de benodigdheden basislijst nu compleet?

En dan…

  • Jeetje, “de bestellingen stromen binnen”
  • Via internet gaat het maar door…
  • De 900 al gepasseerd
  • Hoe vinden we een extra frituurpan?

En dan… de dag zelf.

…Zzzzz… Opstarten…

Om 7.30 de kachel ontstoken in het Welpenlokaal… Oei… Niet warm te krijgen… Hoor je later dat het Explohok veel sneller warm is, daar wil het beslag tenminste rijzen. Gelukkig tegen 11.00 uur worden de eerste bollen uit het vet gelepeld… Ongelooflijk wat moeten we er nog veel!

Met Josine en Daniël als deegkloppers komt het deeg klaarmaken steeds beter op gang en beginnen we erin te geloven. Blijkt… Verdraaid dat we die bollen veel te groot maken! Op de verpakking staat dat er twintig Oliebollen uit een pak komen. Wij hebben moeite met 13 tot 14…

Tim gaat samen met Josine naar Sassenheim naar s ’lands grootste kruidenier en haalt daar alle pakken bakmeel die er zijn… Wel te weinig. Gelukkig in Lisse is de benodigde rest te krijgen en loopt het goed af.

Jeremy en Brandon en uw nieuwe voorzitbakker bakken in vet tempo door en we gaan zowaar bedenken dat het gaat lukken. Dachten we eerst iedere 8 minuten wel weer een frituurpan (keer 3) te kunnen producere,n konden we helaas vaststellen dat dat niet ging lukken en dat we ergens rond 21.00 uur (negen uur ’s avonds (!)) klaar zouden zijn.

Gelukkig heb je in Lisse ook voldoende maaltijdbezorgers, dus samen met de bollen die we tussendoor testen moesten hebben we zeker geen honger gehad. Gelukkig kwam Steef aan het eind van de middag en met zo’n verse kracht, en nog wat extra door hem opgehaalde pakken bakmeel en geronselde helpers (Amber en Christina!) was het toch om 11 uur ’s avonds helemaal klaar.

Eet smakelijk!


…de volgende ochtend op Oudjaarsdag

Steef, Daniël en ondergetekende waren aanwezig, en de bestellingen werden opgehaald.

De keuken werd gepoetst en we konden Tim, die na zijn werk de teveel gebakken Oliebollen zou ophalen, melden dat hij er nog zo’n 80 kon gaan verkopen. EN… dat heeft hij nog geflikt ook.  

Later kregen we complimenten over de kwaliteit van onze bollen 🙂

Alle helpers, uiteraard ook de niet genoemde, BEDANKT!

Allemaal een Gelukkig Nieuwjaar,

Uw nieuwbakken voorzitter,

Hans

Your comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.