Over Scouting

In een notendop

Leuk dat je een kijkje neemt bij Scouting Graaf van Lynden, de gezelligste scoutinggroep van Lisse en omstreken! Wij zijn een open en hartelijke vereniging die elk weekend actief is met haar leden vanaf 5 jaar in sport, spellen, buitenleven, expressie en meer.

We doen dit vanuit onze prachtige blokhut aan de rand van het mooie Keukenhofbos. Een heerlijke plek om lekker de natuur te verkennen, spelletjes te spelen, nieuwe dingen te leren of gewoon lekker te ravotten. Lijkt het je leuk om beter kennis met ons te maken? Lees dan hieronder meer over Scouting in het algemeen en over Graaf van Lynden zelf. Natuurlijk kun je ook lekker rondkijken op onze website, of kom gewoon een keer gezellig langs op onze blokhut in het bos.

We heten je graag welkom!

Over Scouting in het algemeen

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Er zijn verschillende soorten Scouting: landscouting, waterscouting en luchtscouting. Ook kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan het Scoutingspel. Binnen een Scoutinggroep zijn er verschillende speltakken waarin kinderen en jongeren uit één leeftijdsgroep hun spel spelen. De leeftijdsgroepen zijn 5-7 jaar, 7-11 jaar (jongens en meisjes), 11-15 jaar15-18 jaar en 18-23 jaar. Ouder dan 23 jaar? Ook dan biedt Scouting uitdaging! Ga aan de slag als leiding, bestuur, vrijwilliger voor de groep of vrijwilliger binnen Scouting Nederland, of blijf betrokken als Luifel-lid (plusscouts) of sponsor/donateur.

Scouting biedt haar (jeugd-)leden, ongeacht culturele achtergrond, afkomst, geloof, beperking of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 100.000 leden. De jeugdleden en vrijwilligers van Scouting zijn verdeeld over meer dan 1.000 Scoutinggroepen. De doelen van het Scoutingspel worden verwoord in de spelvisie SCOUTS.

Facts & Figures

– Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 100.000 leden
– Wereldwijd zijn ruim 40 miljoen meiden en jongens lid van Scouting
– Er zijn meer dan 1.000 Scoutinggroepen in heel Nederland
– In 80% van alle gemeenten zijn één of meer Scoutinggroepen actief
– 75% van de vrijwilligers is jonger dan 25 jaar en zij besteden gemiddeld 8 uur per week aan Scouting
– 25% van de Scoutingvrijwilligers is ook vrijwilliger bij een andere organisatie
– Scouting heeft ruim 20 Labelkampeerterreinen voor scouts en niet-scouts op de mooiste plekjes van Nederland
– Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland

Bij Scouting in Nederland spelen meiden en jongens samen en daarom is de vereniging zowel lid van de wereldbond voor meiden en jongens – World Organisation of the Scout Movement (WOSM) – als van de aparte wereldbond voor meiden – World Association for Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Lees meer over de doelstelling & missie en over de geschiedenis van Scouting in Nederland.

Over Scouting Graaf van Lynden

Oprichting & Naam

Scouting Graaf van Lynden Lisse is zelf op 12 maart 1981 ontstaan door een samengaan van de jongensgroep St. Paulus en de meisjesgroep Maria Goretti. Deze beide groepen waren kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht op initiatief van de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap in Lisse. In de periode na het samengaan is koortsachtig gewerkt om beide groepen voor te bereiden op de feitelijke opheffing van beide groepsnamen. Op 7 april 1982 werd ons door Graaf en Gravin Van Lynden (van kasteel Keukenhof) onze huidige naam toegekend. Deze datum wordt dan ook gezien als de oorsprong van onze groep.

Graaf Van Lynden (1912-2003) was graag bereid zijn naam te verbinden met onze groep, omdat de grond waarop onze blokhut staat tot zijn eigendom behoorde. Hij stelde in de jaren ‘50 drie hectare grond ter beschikking voor scoutinggroepen om daar permanente clubhuizen te kunnen bouwen. Na de sloop van het voormalige gebouw van de Kaninefaten begin 2000, is de blokhut van Scouting Graaf van Lynden nog het enige scouting-clubgebouw in het Keukenhofbos.

Blokhut

In de begin van de jaren ’80 is door het Rooms-Katholieke bisdom de basis gelegd voor de bouw van onze eerste blokhut, waarna zij het eigendom van het gebouw aan ons hebben overgedragen voor een zeer symbolisch bedrag. In de jaren die daarop volgden werdt het gebouw verder uitgebouwd en gerenoveerd en zijn uiteindelijk ook de gidsen naar het bos verhuisd, die daarvoor tot lang het Barbarazaaltje (het voormalige pand achter dansschool Welkom) als hun onderkomen hadden. De gidsen zijn tegenwoordig opgegaan in de speltak Scouts, en het Barbarazaaltje achter dansschool Welkom is in 2012 definitief verlaten en vervolgens gesloopt. Alle activiteiten vinden sindsdien plaats in onze blokhut in het bos.

Brand & Wederopbouw

In de nacht van 4 op 5 november 2011 legde een grote brand ons eerste clubhuis grotendeels in de as, waarna de rest van het gebouw helaas niet meer te redden was. Na een korte en intensieve bouwperiode van één jaar, waarbij wij op allerlei manieren hulp ontvingen van Scouting Nederland, landelijke en regionale fondsen, bedrijven en andere scoutinggroepen, werd het nieuwe clubhuis reeds op 3 november 2012 voor het eerst weer in gebruik genomen. De feestelijke opening vond plaats op 15 december 2012: lees hier meer over onze prachtige nieuwe blokhut!

Logo & Groepsdas

Als logo van de groep is in 1994/1995 gekozen voor een ontwerp met als contour het kasteel Keukenhof van Graaf van Lynden, met daarin afgebeeld spelende kinderen. Dit logo komt terug in de diverse uitingen van de groep, zoals het briefpapier, inschrijfformulier et cetera.

Onze groepsdas is een bordeaux rode das met daarop aan de achterzijde aangebracht een gouden insigne met rode dasleeuw. Dit insigne geeft onze historische band met de gemeente Lisse weer, die deze leeuw tot 2005 als onderdeel van het wapen van Lisse hanteerde.