Gelukkig Nieuwjaar!

Scouting Graaf van Lynden wenst iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar! We kijken uit naar een vrolijk en uitdagend 2022, en blikken terug op een goede kerstvakantie.

Bericht vanuit het Bloemencorso

De feestdagen zijn voor iedereen een drukke periode, zo ook voor de redactie van onze website en Allegaartje. het is dan ook wat laat, maar we willen toch de kerst- en nieuwjaarswens van het Bloemencorso Bollenstreek delen met alle vrijwilligers die ons over de jaren geholpen hebben met voorbereiden en in bloemen steken van de Keukenhof Corsowagen. Het volledige bericht staat onderaan deze pagina.

Kerst bij de Explorers

Hoewel de Explorers momenteel niet op hun normale vrijdagavond kunnen draaien, hield ze dat niet tegen om een lekker kerst-diner te organiseren. Hieronder een kleine impressie van het authentieke bos-gourmetten!

Oliebollenactie

Ook dit jaar was het een uitdaging, maar toch heeft het Oliebollenteam het weer voor elkaar gekregen om een succesvolle oliebollenactie op touw te zetten! Veel dank aan onze klanten voor het vertrouwen en een groot applaus voor onze geweldige verkopers, met in het bijzonder superverkopers Fien en Joey, die gezamenlijk een kleine 1400 oliebollen hebben verkocht!

Natuurlijk ook onze grote dank aan iedereen die geholpen heeft met het voorbereiden en bakken van de oliebollen zelf. Zonder jullie was het niet gelukt om 1600 (!) oliebollen te bakken: maar liefst 400 stuks meer dan vorig jaar! Zie hier een kijkje in de keuken van de bakkers:

Gouden Hart voor Leiding en Bestuur

Tot slot werden wij op het randje van 2021 ook nog eens verrast met een Gouden Hart van Jumbo Lisse: ondanks dat zij vaak zelf geen kampen en Stam- en Luifel-opkomsten konden draaien, hebben onze leiding en besturen zich het afgelopen jaar onvermoeibaar ingezet om de kinderen van Lisse leuke en uitdagende opkomsten te blijven aanbieden. Dankjewel Jumbo!

Bericht vanuit het Bloemencorso

Beste corsovrijwilliger,

Brrrrr, wat is het koud en guur buiten. We zijn al ver in december en het loopt al tegen Kerst en Oud en Nieuw.  Altijd weer een hele gezellige tijd.  Gezelligheid in je huis. De Kerstboom staat, de lichtjes aan en de kaarsen branden. Mensen om je heen waar je iets mee hebt. Goede wijn en lekkere hapjes. Kortom (te)veel van het goede, maar eigenlijk ook weer niet.

December is ook de maand om terug te kijken en toekomstplannen te maken. Eén aspect spookt daarbij constant door mijn hoofd. Corona loopt als een rode draad sinds begin 2020 mee in alles wat we meemaken. Ik wil mij daar niet door laten (af)leiden, maar kan bijna niet anders.

Dit is een aspect waarbij je terugkijkend jezelf realiseert dat de impact groot is. Corona, lockdowns, druk op de zorg, onrust en onzekerheid hebben invloed gehad op de wijze waarop wij, als Bloemencorsobestuur, dingen gedaan hebben en besluiten hebben genomen de afgelopen twee jaar. Daar zijn we zeker niet uniek in. Iedereen heeft daar in meer of mindere mate mee te maken gehad.  Maar ik voelde mij wel behoorlijk beperkt in mijn vrijheden. Ook al was dat voor een belangrijk groter doel, de gezondheid van mijzelf en vooral de mensen die mij lief zijn. Gezondheid, iets dat we elkaar al jaren rond deze tijd toewensen, heeft een extra lading gekregen. 

Ondanks het feit dat we ook dit jaar wederom geen Bloemencorso hebben laten rijden , wat voor mij echt een dieptepunt was, hebben we toch ook een paar hoogtepunten gekend. Onze hartenactie in april was een groot succes en dat heeft de streek en zelfs Nederland geweten.  

Maar een echt groot cadeau was de bijschrijving in het register immaterieel erfgoed Nederland en twee weken later de bijschrijving op de (internationale) Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Een waardering voor ons corso en de corsocultuur in Nederland die wat mij betreft één groot compliment is voor al die vrijwilligers die in de afgelopen 75 jaar op een of andere wijze bij ons Bloemencorso betrokken is geweest of nog is. Want door deze waardering zijn we een echte erfgoedgemeenschap geworden met de opdracht ons corso ook voor volgende generaties veilig te stellen. Dat klinkt heel zwaar, maar eigenlijk zeg ik: zo’n mooi lentefeest gun je toch iedereen!

Vooruitkijken kan ik alleen op een positieve manier. 2022 gaat het jaar worden dat we de pandemie de baas gaan worden. Corona gaat in welke variant dan ook niet weg, maar we zijn in staat hier mee om te gaan. 

Ik noem dat maar “Celebrating Freedom” Het is mijn goede voornemen van 2022. Op iedere mogelijke wijze de vrijheid gaan vieren die ik weer mag ervaren. Dat wat gewoon leek en we door Corona hebben moeten inleveren weer opnieuw mogen ervaren en daar de rijkdom van inzien. Dat doe ik uiteraard met Esta en familie.

Maar ik heb er sinds 2018 een familie bij. De corsofamilie en sinds een paar weken mogen we dat dus ook  een erfgoedgemeenschap noemen. Ik zou met deze familie graag het hoogtepunt van vrijheid in april vieren als wij ons 75e Bloemencorso mogen rijden.

Dat verdienen we allemaal en als we dit kunnen realiseren, dan zullen nog meer mensen stil kunnen staan bij ‘Celebrating Freedom’. Dat gun ik jullie, dat gun ik de Bollenstreek, dat gun ik Zuid- en Noord Holland , dat gun ik Nederland en eigenlijk gun ik dat de hele wereld.

Maar laten we klein beginnen. 

Voor ieder die dit leest en speciaal al die vrijwilligers van Bloemencorso Bollenstreek. Fijne dagen en een gezond en fantastisch 2022 toegewenst!

Willem

Your comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.