Onze blokhut heeft een nieuw dak!

Wie begin vorige week een wandeling in het Keukenhofbos maakte kan wel eens flink geschrokken zijn bij het passeren van onze blokhut: het ééns zo mooie groene dak lag er kaal en bruin bij! Gelukkig was dat met een goede reden. De volledige plantenlaag is namelijk vervangen, zodat ons dak er weer jaren tegenaan kan!

Zometeen lees je alles over ons mooie nieuwe sedumdak, maar eerst willen we graag onze sponsoren bedanken voor al hun bijdragen. Het vervangen van groen dak doe je per slot van rekening niet zomaar! Bij deze dan ook onze grote dank aan de stichtingen, bedrijven en andere donateurs die deze vernieuwing mogelijk hebben gemaakt:

  • Stichting Adhartas
  • Meerlandenfonds
  • Rabobank ClubSupport, en iedereen die op Graaf van Lynden gestemd heeft
  • Albert Heijn Lisse en iedereen die zijn statiegeldbonnetje aan ons geschonken heeft
  • Alle bedrijven en individuele donateurs die hebben bijgedragen via Steunscouting.nl

…en natuurlijk ook onze dank aan alle overige sponsoren, welke hebben bijgedragen in geld of in natura!

Lees snel verder voor een verslag over wat een sedumdak nou eigenlijk precies is, waarom ons dak vernieuwd moest worden en hoe de vervanging verlopen is.

Een “sedumdak” vol vetplantjes

Een sedumdak is een dak dat begroeid is met vetplantjes. Deze plantjes zijn ideaal voor het beplanten van groene daken: ze hebben geen dikke bodem nodig, zijn makkelijk in het onderhoud, en kunnen zelfs het regenachtige klimaat van Nederland aan. De beplanting zorgt voor bescherming tegen zonlicht en regen en tegen extreme temperatuurverschillen. Hierdoor gaat het dak langer mee.

Toe aan vervanging

Hoewel een sedumdak makkelijk is in onderhoud, is het wel belangrijk om de juiste vetplantjes te kiezen afhankelijk van de ligging van het dak. Denk bijvoorbeeld aan de juiste hoeveelheid zon en schaduw. Helaas hebben wij tijdens de aanleg van ons originele sedumdak niet de juiste informatie gekregen, waardoor het dak en het onderhoud niet goed op elkaar aansloten. Na tien jaar was een deel van het dak daarom niet meer in goede staat. Dit gaf risico op lekkages, en dus is er besloten om de volledige beplanting op het dak te vervangen.

Verwijderen van de oude sedum

Om maandag 21 maart was het zover: de oude sedumlaag werdt van het dak gehaald. Een raar gezicht om de bovenkant van de blokhut zo kaal en bruin te zien!

Plaatsing nieuwe sedum

Donderdag was het vervolgens tijd om het dak weer te “beplanten”. Eerst werd er een nieuwe onderlaag met geschikte grond aangelegd, waar de vetplantjes goed op kunnen groeien. Vervolgens konden de nieuwe sedum-rollen op het dak getakeld worden, waar ze werden uitgerold en netjes op elkaar werden aangesloten door een aantal vakmannen. Waar nodig werden meteen ook de kiezelstenen aan de randen van het dak aangevuld: deze zorgen voor een goede en geleidelijke afwatering van het regenwater naar de regenpijpen.

Een groen resultaat

Aan het eind van de dag lag er weer een vers groen dak op onze blokhut! Het zal nog eventjes duren voordat het er weer helemaal natuurlijk uitziet, want op dit moment zie je de losse matten nog liggen: net een tapijtje… Met wat zon en regen deze lente ligt het er ongetwijfeld binnen de kortste keren weer prachtig bij. Met een beter geschikte soort vetplantjes, en gewapend met de juiste kennis over water, voeding en onderhoud, kan ons dak er dan weer vele jaren tegenaan. Kom het maar snel eens zelf bekijken in het bos!

Your comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.