Gezamenlijk Zomerkamp 2017

 

Klik hier om de foto’s in groot formaat te bekijken.

Eindelijk is het dan weer zo ver na vijf jaar: gezamenlijk zomerkamp! In 2017 bestaat Graaf van Lynden 35 jaar, en met onze groep is het traditie om bij elk vijfjarig jubileum met alle speltakken op gezamenlijk zomerkamp te gaan. Dit keer naar het prachtige scoutinglabelterrein Gilwell Ada’s Hoeve in Ommen!

Bekijk dit artikel ook in ’t Allegaartje, met bijbehorende foto’s!

Zaterdag

Terwijl de kinderen thuis nog een laatste goede nachtrust pakken, is een gedeelte van de leiding op vrijdagavond alvast onderweg naar Ommen om de eerste tenten op te bouwen en wat voorbereidingen te treffen. Even een avondje rust bij het kampvuur, en dan – terwijl kids en ouders onderweg zijn naar het grote opstap-moment op de blokhut – arriveert ’s ochtends al de rest van de meuk: met dank aan JSJ Camping & Garden voor gebruik van de vrachtwagen! Het kamp kan nu echt bijna van start en wij hebben er zin in, jullie ook toch?

De zaterdag is altijd vooral veel gesjouw en gepioneer, tenten opbouwen en inruimen en het kampterrein verkennen. Hier en daar duiken er ook al wat rare figuren op, zoals bij de Bevers die maar tot dinsdag blijven kamperen. ’s Avonds hebben de meeste tenten, spullen en kinderen hun plekje wel gevonden (op de leidingtent van de Scouts na, wat we er van begrijpen), maar iedereen gaat natuurlijk pas heel laat slapen want pfoe, wat hebben we allemaal nog een energie! Sommige kinderen zeggen zelfs dat ze gewoon de héle week niet gaan slapen. De leiding weet wel beter met zo’n intensieve week voor de boeg…

Zondag

Krijg nou wat, het lijkt er op dat we midden in Scandinavië belandt zijn! We worden door Wolfmother en Hardor van een stoere Vikingclan uitgenodigd naar de grote kampvuurkuil, waar ze ons vertellen over twee draken die zich hier in de buurt hebben genesteld en de dorpelingen angst aanjagen. De Vikingen willen de draken graag overmeesteren, maarja daar heb je wel een hoop strijders voor nodig! Zouden de dappere leden van Graaf van Lynden kunnen helpen? De meesten van ons lijkt dat wel spannend!

Om echte Vikingen te worden, moeten we wel eerst een aantal proeven doorstaan. Wolfmother en Hardor jutten ons op door enthousiast te vertellen hoe je als een echte Viking moet PLUNDRAAAAAAHH!!! (dat is “plunderen”, voor als je het niet hardop geroepen hebt), en we gaan dan ook met zijn allen de buurdorpen PLUNDRAAAAAAHH!!! voor geld en diamanten! Tsja, je wilt een Viking worden of niet…

Na het PLUNDRAAAAAAHH!!! beproeven de Vikingen ons ook nog in Vikingen-zeeslag, waarbij we in twee teams moeten proberen om de langschepen van het andere team te laten zinken door grote rotsblokken over de muur heen te werpen. Kost wel veel energie hoor, zo’n Vikingtraining, maar gelukkig heeft het bestuur van onze groep voor een heerlijke maaltijd gezorgd: clubsandwiches! Brood, ham, kaas, sla, tomaat, komkommer, chips, saus… Daarmee kunnen we er wel weer even tegenaan.

Maandag

Vandaag hebben de speltakken eindelijk weer even tijd voor hun eigen programma. De Bevers maken daar goed gebruik van en zijn de hele dag in attractiepark Slagharen te vinden! Thuis op het kampterrein merkt de rest van ons dat het bos vol zit met Vikingen en andere figuren uit het hoge noorden, want elke speltak komt er wel een paar tegen. Zo erg is dat echter niet, want de Vikingen hebben zat voor ons om te doen of mee te helpen! Zo maken de Kabouters ware Viking-helmen met de stoere Vikingvrouw Sigrid en doen de Welpen hun best om samen met een reus en een elf de magische boom Yggdrasil te redden. Ook heeft men ondertussen de lokale Viking-kampkrant ontdekt, waarin allerlei Vikingweetjes, raadels en -knutsels te vinden zijn en waar we van de Vikingen ook zelf allerlei Wistjedatjes mogen toevoegen over onze kampen, heimelijke liefdes, leiding, blundermomenten en meer!

Dinsdag

Terwijl de Scouts en Welpen op hike zijn en de Kabouters het dorp onveilig maken, is het vandaag helaas al weer de laatste dag op kamp voor de Bevers. Wat gaat de tijd toch snel als je het naar je zin hebt! Voor onze jongste strijders is het na zo’n lang weekend echter ook wel weer mooi geweest, het kost tenslotte nogal wat energie om Viking te worden. Echter niet voordat zij zelf ten strijde trekken naar één van de draken in het bos! Ohjee, zou dat wel goed gaan met onze kleine helden…? Jawel, de Bevers weten met één van twee draken af te rekenen, wat een moed! En voor de rest ook fijn, want dat betekent dat wij ons nog maar om één draak zorgen hoeven te maken. Bedankt Bevers, wel thuis en lekker uitrusten!

Woensdag

Blegh, wat een baggerweer vandaag! Gelukkig is woensdag uitslaapdag, en door de stortregen lopen vinden we vandaag ook minder erg want we waar we naartoe gaan worden we toch wel nat. Inderdaad, we gaan lekker zwemmen! Even onze stank en modderpoten afwassen (wat zal het zwembad blij met ons zijn…). Eigenlijk zouden we naar een mooi buitenbad gaan, maar vanwege het slechte weer is die vandaag helaas niet open. Niet getreurd echter, want Ommen heeft ook een prima binnenbad waar de Welpen, Kabouters, Scouts en Staf zich heerlijk kunnen ontspannen op de bubbelbanken of lekker kunnen ravotten op de vlotten in het diepe. En je zult het niet geloven, maar ook Andor Arnarsøn waagt een sprong in het diepe! Zulke bubbeltjes hebben ze bij hem thuis niet zegt hij, daar moeten ze zelf blazen als ze bubbeltjes in bad willen…

Als we het zwembad uitkomen is het gelukkig weer droog, dus rozig en voldoen kunnen we weer rustig op het kampterrein aan. Gelukkig hoeven we ons vanavond ook niet al te druk te maken, want er staat een heuse Bosbios voor ons klaar met de film “Hoe tem je een Draak” (dat zal nog wel van pas komen straks!). Lekker ontspannen dus met cola en popcorn uit de Dutch Oven.

Donderdag

Op donderdag trekt iedereen overdag compleet zijn eigen plan: de Welpen gaan naar het dorp, de Kabouters lopen een hike en de Scouts slapen lekker uit voordat ze gekampdoopt worden. Maar ’s middags komen we weer gezellig met zijn allen samen in de grote kampvuurkuil, waar de Wolfmother en Hardor een groots feest hebben georganiseerd! Vandaag moeten we met de laatste draak afrekenen, en volgens de traditie moet voor de strijd wel eerst het goede leven gevierd worden. Dit wordt gedaan doormiddel van Vikingspelen, waarbij teams uit elke speltak hun gePLUNDERDAAAAAHHH!!! geld en diamanten van zondag kunnen inzetten op de leiding waarvan zijn denken dat die gaat winnen. Er wordt paal geklommen, steen papier schaar gespeeld, er worden torens gebouwd, appels geschranst, en de grande finale is een loeispannende modderworsteling tussen Ruben en Steef. Wat een spektakel, met een Welpenteam als winnaar! Vervolgens wordt er nog een overheerlijke Vikingstampot naar binnen geschoven om maar genoeg energie te hebben voor die draak!

En dan is het zo ver, tijd om naar de draak ten strijde te trekken. Alle speltakken zijn gedurende de week runestenen tegengekomen waar zij zelf niets mee konden, maar nu blijkt dat deze samengevoegd kunnen worden op een magisch tablet om de draak (hopelijk) te ontwaken. Met het tablet en de runenstenen banen we ons een weg door het oerbos, en jahoor: half op en half in de heuvels ligt de draak te slapen… Wat een joekel! Zijn vleugels zijn zo groot als bootzijlen en van kop tot staart is hij minstens 50 meter lang. Op enige afstand stoppen de strijders van de speltakken één voor één de runestenen in het tablet en… de draak ontwaakt! Met vurige rode ogen spuwt hij rook uit zijn bek vol vlijmscherpe tanden! Wat een spanning, maar met tientallen stoere Vikingkrijgers voor zijn neus weten Wolfmother en Hardor de draak over te halen om aan onze kant te komen vechten als wij hem uitgraven. Hoera, de dorpelingen kunnen weer rustig slapen! Euforisch keren we terug naar de grote kampvuurkuil, waar er nog lang gedanst, gefeest en gezongen wordt. Wat een dag!

Vrijdag

Vandaag is alweer de laatste dag volle dag van kamp, ook voor ons is de tijd weer voorbij gevlogen. Setjes kleding voor morgen worden verzameld zodat de tassen alvast ingepakt kunnen worden, en hier en daar wordt er zelfs al een tent afgebroken. Het gaat vandaag helaas nog slecht weer worden, dus hoe meer er droog opgeruimd kan worden hoe beter. Maar vrijdag staat verder natuurlijk vooral in het teken van de thema-afrondingen en de bonte avonden! De Kabouters trekken samen met Sigrid en Andor naar de grot van Grendl, het monster dat al weken in het holst van de nacht de Wagmunding-dorpelingen oppeuzelt. Andor kan het verschrikkelijke monster niet aan en vlucht de grot uit, maar met Victor, het magische zwaard dat de Kabouters gister uit een rots getrokken hebben, en het versteen-drankje van Upssala de dorpsheks weet Sigrid Grendl te verstenen en zijn hoofd er af te hakken! Ook bij de Welpen gebeurt er veel: de goede druïde Hodr waarvan ze dachten dat hij met zijn drankjes Yggdrasil probeerde te genezen, blijkt helemaal niet zo goedaardig te zijn. Hij is de reden dat de levensboom ziek is (wat een hoop slechteriken waren er hier toch rond…)! Hoe zou dat zijn afgelopen…?

Ook de bonte avonden zijn weer erg geslaagd, ondanks de regen die ons af en toe naar de beschutting van de tenten doet rennen. Maar al met al kan elke speltak genieten van een gezellige bonte avond met vuur, barbecue en allerlei leuke en verassende acts van zowel de kinderen als de leiding. De Welpenleiding heeft zelfs een compleet kamplied met gitaarbegeleiding geschreven op het deuntje van de Pokémon themesong!

Zaterdag

Terwijl de ouders onderweg zijn om ons op te halen, rollen we vandaag voor de laatste keer onze tent uit in Ommen. Elke speltak heeft nog allerlei eten en drinken over en dus wordt er gezamenlijk gegeten: alles – maar dan ook echt álles – mag op brood!

Vervolgens doet iedereen hard zijn best om zo snel mogelijk alles op te ruimen, alle tenten af te breken, de terreinen schoon te maken en de spullen naar de auto’s en aanhangwagens te sjouwen. Hoewel de meeste groepen vrijdag ook al bezig zijn geweest met afbreken valt het nog niet mee om alles in goede banen te leiden, maar rond de lunch is alles gelukkig het terrein af en zwaait de kampwacht ons vaarwel. Op naar de blokhut, met een stuk of vijftig moeie maar voldane kinderen en leiding in de auto’s!

Nadat alles op de blokhut is uitgeladen, wenst iedereen mekaar een goede zomer en zwaaien we gedag tot het volgende seizoen. Voor de kinderen is het nu naar huis, onder de douche (wat stinken we zeg!) en lekker naar bed, maar zoals traditie is gaat de leiding (na een warme douche) eerst nog gezellig met elkaar uiteten. Heerlijk om onder het genot van een drankje nog even rustig met elkaar na te kunnen praten en verhalen uit te wisselen. Het wordt echter geen latertje, want tijdens het toetje zit er hier daar al iemand in te knikken (*ahum* zoals deze schrijver *kuch*). Ook voor de leiding op naar bed dus!

Al met al was het een prachtige week, waarin zowel de kinderen als de leiding zich hopelijk goed vermaakt hebben. Wij kijken alweer uit naar het volgende gezamenlijk zomerkamp bij ons veertigjarig bestaan in 2022 – en natuurlijk ook naar de aparte zomerkampen van 2018. Graag tot dan!

P.s.:

Overigens is de zomerkamppret daarmee nog niet geheel over, want er gaat gaat namelijk nog flink wat mee op zo’n gezamenlijk kamp. En na een week met aardig wat regen moet dat ook allemaal uitgehangen worden om te drogen; zelfs de wc’s worden benut!

Klik hier om de tekeningen in groot formaat te bekijken.

Your comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.