Informatie Coronavirus


Update 8 mei:

Tijdens de persconferentie van de overheid op 21 april is er een wijziging aangekondigd in de maatregelen omtrent sporten en bewegen in groepsverband voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Scouting Nederland heeft aan de hand van deze maatregelen nieuwe richtlijnen opgesteld. Meer informatie leest u op scouting.nl/coronavirus.

Afgelopen weken heeft leiding en bestuur van Graaf van Lynden overlegd met elkaar en met de gemeente over het hervatten van onze opkomsten binnen de richtlijnen van de Overheid en Scouting Nederland. Vanuit de speltakken hebben ouders/verzorgers deze week mail ontvangen over het hervatten van de opkomsten en de diverse maatregelen waaraan leden en leiding zich dienen te houden (deze verschillen per speltak).

In de agenda ziet u de gewijzigde opkomsttijden. Indien opkomsten niet door gaan, bijvoorbeeld wegens slecht weer (voorlopig mag er alleen in de buitenlucht gedraaid worden), proberen wij dat ook in de agenda aan te geven. Houdt echter altijd de mail/app van uw Speltak in de gaten voor de meest recente informatie.

Op dinsdag 5 mei zijn er verdere versoepelingen aangekondigd waar wij nog mee bezig zijn. Onderstaande pagina wordt spoedig verder geüpdatet.


Laatste update: zaterdag 18 april

Advies Scouting Nederland

Op dinsdagavond 31 maart heeft de overheid bekend gemaakt de huidige maatregelen omtrent het coronavirus (COVID-19) te verlengen tot en met dinsdag 28 april. Naast deze verlenging vanuit de overheid, adviseert Scouting Nederland alle Scoutinggroepen in Nederland om alle activiteiten tot en met 31 mei niet door te laten gaan.

Waarom niet tot 28 april?

Sinds maandagavond 23 maart gelden nieuwe maatregelen van de overheid in de aanpak van het coronavirus. Eén van deze maatregelen betreft dat alle vergunnings- en meldingsplichtige bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen.

Scoutingopkomsten zijn niet vergunnings- of meldingsplichtig (uitzonderingen daar gelaten), maar er komen wel veel jeugdleden en vrijwilligers bijeen op het Scoutingterrein. In het Scoutingspel vindt er daarbij ook veel fysiek contact plaats. Door niet samen te komen stelt Scouting Nederland de gezondheid van haar leden en vrijwilligers en die van hun naasten op de eerste plaats. Na de quarantainetijd is er nog heel veel tijd om samen het Scoutingspel te spelen. Indien de overheid op een eerder moment tot minder zware maatregelen besluit waarbij scouts veilig weer samen kunnen komen past Scouting Nederland haar advies daarop aan.

Activiteiten Scouting Graaf van Lynden

Scouting Graaf van Lynden volgt de richtlijnen van Scouting Nederland. Dat betekent dat alle fysieke activiteiten van onze groep in principe tot en met 31 mei niet doorgaan. Onder dit advies vallen ook groepsraden en klusmiddagen.

Overige activiteiten

Naast de wekelijkse opkomsten zijn ook de volgende interne en externe activiteiten afgelast:

Verdere informatie over de externe evenementen verloopt via de respectievelijke websites. De Luifel communiceert zelf met haar leden over eventuele alternatieve activiteiten.

Zoals eerder vermeld is de Algemene Ledenvergadering (voorjaarsvergadering) van maandag 16 maart uitgesteld. Op dit moment is er nog geen vervangende datum bekend voor deze vergadering: zodra er een nieuwe datum is gekozen wordt dit via ’t Allegaartje en op onze website bekend gemaakt.

Zomerkampen

De zomerkampen van onze speltakken vinden plaats van 18 t/m 20 juli (Bevers) of 25 juli (Welpen/Scouts), of daarna (Explorers/Stam). Op dit moment is er nog geen reden om aan te nemen dat de zomerkampen niet plaats kunnen vinden. Indien dit verandert, of wanneer er vanuit de speltakken wijzingen zijn omtrent de invulling van de kampen, wordt daarover zo spoedig mogelijk gecommuniceerd via ’t Allegaartje of via de speltak zelf.

Alternatieve activiteiten

Hoewel er nu even niet met elkaar op de blokhut en in het bos gespeeld kan worden, gaat Scouting toch gewoon door. Verderop op deze pagina een kort verslag van allerlei mooie alternatieve activiteiten die tijdens de corona-maatregelen georganiseerd worden door onze eigen leden en leiding, evenals door andere Scoutinggroepen en -organisaties – zowel nationaal als internationaal. Stay @ home met Scouting! #ikscoutthuis

Verdere informatie

Het kabinet besluit een week voor 28 april over de periode daarna. Aan de hand daarvan zullen wij u via onze nieuwsbrief ‘t Allegaartje informeren over de gevolgen voor Scouting Nederland en voor Scouting Graaf van Lynden. Tot die tijd kunt u voor alle informatie ook terecht op onze website. Meer informatie over Scouting en het corona-virus is daarnaast beschikbaar op de website van Scouting Nederland.

Ontvangt u nog geen mail van ’t Allegaartje? U kunt zich hier aanmelden: www.graafvanlynden.nl/nieuwsbrief . Voor eventuele vragen kunt u terecht bij onze voorzitter, Hans Beelen, via voorzitter@graafvanlynden.nl.


Gewoon omdat we scout zijn – Scouting in de coronacrisis

Brief van Jaap Boot (voorzitter Scouting Nederland) aan alle jeugdleden

Juist in tijden van crisis kunnen we laten zien waar we als scouts voor staan: bijdragen aan een betere wereld. Jaap Boot, voorzitter van Scouting Nederland, heeft daarover een brief geschreven aan alle jeugdleden. De brief lees je hier.


#IKSCOUTTHUIS!

Gelukkig mogen we jullie ook leuk nieuws brengen! Naar aanleiding van het advies van de overheid om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken, zijn onze leiding en oudere speltakken opgestaan om hun programma en opkomsten door te laten gaan… online!

Bevers

De gekste, mooiste en meest bijzondere activiteiten komen voorbij. Zo hebben de Bevers een mandje thuisbezorgd gekregen met spulletjes die ze kunnen gebruiken voor hun thuisactiviteit. De Beverleiding maakte daarvoor een speciaal filmpje waarin ze aan de Bevers uitlegden wat de bedoeling was. Op zaterdag 11 april werdt het mandje weer aangevuld in Paas-stijl!

Welpen

De Welpenleiding verveelde zich en ging creatief aan de slag met de camera. Ouders van de Welpen ontvingen een mail met daarin een video-uitnodiging voor ‘misschien wel het grootste Scoutingspel allertijden’. Afgelopen zaterdag zijn de eerste Welpen enthousiast aan de slag gegaan, een sneak peek van de resultaten zie je op onze Facebook!

Scouts

Ook de Scouts zijn helemaal digitaal gegaan. Ze houden online opkomsten en hebben een online Google Classroom. In de Classroom staan allerlei uitdagende opdrachten, waar de Scouts meteen een leuk insigne mee kunnen verdienen. Zet hem op dames en heren!

Explorers

Voor de Explorers was het alsof er niets veranderde, want de eerste vrijdag na de maatregelen doken zij meteen al de digitale snelwegen op om samen van achter hun laptop een kop thee te drinken, in plaats van voor de kachel. Nouja, zo makkelijk ging het ook weer niet, want deze vrijdag was alweer de vierde video-opkomst en toch duurde het nog een half uur voordat iedereen elkaar eindelijk kon zien… Maar daarna is er evenwel een stevig potje iScout Mini gespeeld!

Stam

De stamleden hebben de hikeschoenen tijdelijk in de kast gezet en verdwalen nu op zaterdag online. Van digitaal hutjes bouwen tot first person shooters; het bos en het biertje zijn vervangen door de PC en het biertje. Virtual Reality Zomerkamp?

‘Scouting voor thuis!’

Misschien heb je al wel gezien dat je, naast alle activiteiten die er door onze speltakken georganiseerd worden, ook op onze website terecht kunt voor je wekelijkse (of dagelijkse?) Scouting-momentje. Op de pagina ‘Scouting voor thuis‘ verzamelen we de gekste en leukste Scouting-tips die je gewoon vanuit huis kunt doen (zowel online als offline). Speel je mee?

#ikscoutthuis

De rest van Scoutend Nederland heeft ook niet stilgezeten, want de afgelopen weken zijn er tientallen ideeën bedacht en websites online gezet waar iedereen gratis van gebruik mag maken. Zoveel zelfs dat we het op onze eigen website nieteens allemaal bij kunnen houden!

Gelukkig heeft Scouting Nederland een prachtige pagina waarop je een heleboel sites en spel-ideeën kunt vinden, en zelfs een kaart met alle Scoutinggroepen die alternatieve opkomsten aanbieden (kun jij Graaf van Lynden vinden?): #ikscoutthuis!

Met de hashtag #iksscoutthuis laten we daarnaast aan de hele wereld zien dat Scouting ook nu niet stilstaat. Doe je mee? Download één van de posters, print hem uit, hang hem voor je raam, maak er een foto van en deel deze op social media met #ikscoutthuis!

Deel Scouting met je vriendjes en vriendinnetjes!

Mis je stiekem toch een beetje je vriendjes en vriendinnetjes die geen lid zijn van Scouting? Nodig ze dan gewoon eens uit om mee te doen! Zij vervelen zich misschien wel omdat ze veel thuis zitten, terwijl jij je hele weekend juist vol propt met alle gave Scouting activiteiten. Iedereen kan meedoen met de online spellen en activiteiten van Scouting, dus bel je vrienden op en speel lekker samen in de digitale Scoutingwereld!

Steun Graaf van Lynden via Sponsorkliks

Na de maatregelen gaan we natuurlijk gewoon weer hele gave opkomsten en kampen voor jullie organiseren, en jullie kunnen daarbij helpen! Door je online aankopen en bestellingen te doen via de Sponsorkliks-pagina van Graaf van Lynden, sponsor je heel gemakkelijk en gratis onze groep vanuit je luie stoel. Je kan gewoon bij je favoriete webshop winkelen en bestellen, het enige wat je hoeft te doen is via de Sponsorkliks-pagina naar de webshop van je keuze navigeren. De volledige uitleg over Sponsorkliks vind je op onze website. Omdat we veel thuis zitten wordt er momenteel een hoop extra gewinkeld en besteld via het internet, dus samen kunnen we ongetwijfeld een mooi bedrag ophalen!


Dankjewel!

Tot slot willen wij jullie, onze leden en vrijwilligers, graag bedanken. Voor jullie getoonde begrip voor de genomen maatregelen, maar vooral ook voor het onvoorwaardelijke enthousiasme van onze leden en de inzet van alle vrijwilligers: dankzij jullie goede moed is en blijft Scouting Graaf van Lynden ook in deze bijzondere periode een ‘tweede thuis’, waar jong en oud elkaar kan ontmoeten en leuke activiteiten kan ondernemen binnen de Scoutinggedachte – ditmaal in digitale vorm.

Dankjewel, en natuurlijk hopen we jullie ook snel weer in het bos te mogen verwelkomen!

Your comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.